+373 78374257
Chisinau, Republica Moldova

Regulament 2022

Regulament

Orheiul Vechi XCM

Evenimentul «Orheiul Vechi» XCM este o competiție de ciclism de tipul mountain bike cross country marathon (XCM), destinată oricărui ciclist profesionist sau amator și are drept scop promovarea ciclismului montan în Republica Moldova, a patrimoniului deosebit Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi și a unui mod de viață activ și sănătos.

Organizatorii Concursului

Clubul Sportiv MTB.MD, Federația de Ciclism din Republica Moldova

Condiții generale

Editia din acest an va fi organizată în comun cu Federația de Ciclism din RM, unde se admite participarea sportivilor numai în baza licenței.
Licența poate fi procurată de la FCRM.
Premierea categoriilor cu licență va fi efectuată aparte de către reprezentații FCRM

Vârsta minimă de participare este de 15 ani pentru traseul scurt si 18 ani pentru traseul lung.
Participanții cu varsta mai mică de 18 ani pot participa la competiție numai cu acordul( în formă scrisă )a părinților sau a antrenorului. Neprezentarea acordului din partea părinților va duce la eliminarea imediată din concurs.
Accesul la competiţie se acordă numai după  efectuare plății şi numai cu numărul primit de la organizatori. Fiecare ciclist își asumă propria responsabilitate pentru starea sa de sănătate și corectitudinea acţiunelor sale pe tot parcursul cursei.
Toți participanții sunt obligați să completeze declarația pe proprie răspundere, care atestă luarea la cunoștință a condițiilor și regulilor competiției.
Numerele de concurs vor fi primite în ziua concursului, înainte de start, dupa ce participantul în baza buletinului de identitate a completat si a semnat formularul de înscriere, declaratia de responsabilitate si a plătit contravaloarea taxei de înscriere la competiţie, sau prezentînd dovada de plată pentru etapa data sau talonașul primit din centrul de colectare. Numărul de concurs primit în kit-ul de participare trebuie montat pe ghidonul bicicletei, trebuie sa fie vizibile pe toată perioada cursei. Logo-urile plasate pe numere trebuie sa fie vizibile. Numerele nu trebuie sa fie taiate sau modificate sub nici o forma – riscaţi descalificarea
După încheierea cursei numărul de participare la competiție rămâne în posesia biciclistului.
Orice ieşire din traseu sau ratarea unui check-point va atrage descalificarea participantului.
Premierea.
Premiile vor fi atribuite la finalul cursei. Vor fi premiate primele trei locuri din fiecare categorie.
Mass-media.
Rețeaua de socializare Facebook de pe pagina clubului MTB.MD.
Site-ul www.MTB.md.
Mareșali, arbitri și voluntari.
a) Mareșali: Mareșali sunt persoane a caror sarcina este de a marca unele porțiuni ale traseului și de a ajuta arbitrii, precum și asamblarea echipamentelor.Iar la sfîrșitul competiției strîngerea echipamentelor și bandei de marcaj. În funcție de complexitatea cursei, numărul mareșalilor poate varia.
b) Arbitrii: Arbitrul este obligat să monitorizeze buna desfășurare a cursei, în care toți participanții sunt egali în fața regulilor, notînd informația de care au nevoie și sugerînd la rîndul lor informații participanților atunci când este necesar. Arbitrii țin în permanență legatura cu medicul, cu organele de protecție, precum și cu organizatorii evenimentului, cu ajutorul telefoanelor mobile alocate,stațiilor de radio etc. Decizia arbitrilor principali este incontestabilă.Orice participant poate face o contestație împotriva altui participant care nu a respectat regulile competiției sau împotriva oficialilor.Contestația se va depune la Race office, în scris ,în maxim 15 min.de la afișarea rezultatelor complete provizorii. Rezolvarea contestației se va face în următoarele 30 minute.
Startul cursei.
Startul cursei are loc la ora stabilită de organizatori pentru orice categorie în parte.
Orice participant este singur responsabil de faptul prezentării la timp atît pentru a ridica pachetul de start cu numărul de înregistrare cît și pentru alinierea la linia de start.
Organizatorii nu duc răspundere de întîrzierea participantului indiferent de motiv.
Timpul pentru cursă și distanța.
Distanta cursei va fi anunțată în prealabil cu cel puțin 2 săptămâni înainte de start. Vor fi organizate 2 ture (cercuri).Tura mare pentru sportivi cu experiență și puternici, și tura mică pentru începători și cei care nu sunt siguri că vor parcurge distanță de mari dimensiuni.Timpul cursei este oprit după finișarea ultimului participant

Locul și durata desfășurării concursului

Maratonul Orheiul Vechi XCM 2022 se va desfășura Sâmbătă 14 mai 2022, în rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi”, cu start-ul și finish-ul la intrarea în satul Trebujeni.

Echipament

La start se admit participanţi numai cu bicicletele de tip mountain bike cu roţi de 26, 27.5 sau 29, în stare bună de funcţionare. Organizatorii au dreptul de a interzice participarea pe bicicletă a cărei stări tehnice nu corespunde normelor.
Casca de ciclism este OBLIGATORIE pentru toate categoriile de concurenți.
Concurenții pot repara sau înlocui orice piesă cu excepția cadrului. Schimbarea bicicletei nu este permisă, concurenții trebuie să treacă linia de sosire cu același cadru și acelasi număr pe ghidon;

Program General

09:00 – 10:30 Înregistrarea și ridicarea pachetelor de start!
10:30 – 10:55 Ședința tehnică în zona de Start
10:55 Poziționarea concurenților la Start
11:00 START Tura lungă
11:15 START Tura scurtă
17:00 – 17:20 Verificarea rezultatelor
17:30 Festivitatea de premiere

Modalități de plată

Modalități de plată
Momentan, plata pentru înscriere se poate face în următoarele puncte:
1. În toate saloanele de biciclete GIANT, din Chișinău.
2. Magazinul de echipamente pentru turism, odihnă activă și sporturi extreme X-Style pe adresa: mun. Chisinanu, bd. Grigore Vieru 27. www.xstyle.md.
Valoarea taxei de participare se va lua in considerare la data calendaristica in care va fi efectuata, data inscrierii nu are importanta.
Martie-350 lei, Aprilie-400 lei, Ziua de start-500 lei.
Contact înscrieri/validări: +373 78374257

350 MDL

01/03/2022 – 31/03/2022

400 MDL

01/04/2022– 30/04/2022

500 MDL

14/05/2022

Pachetul de concurs

✅ Puncte de hidratare si alimentare
✅ Număr de concurs
✅ Cronometrare
✅ Medalia de finisher
✅ Tombolă cu premii
✅ Fotografii
✅ Asistență medicală pentru situații de urgență
✅ Zona de campare și spațiu de parcare
✅ Alte produse oferite de sponsori

Categorii de concurs

Tura scurtă:
15-17
18-29
30-39
40-49
50+
Fete
E-Bike

Tura lungă:
18-29
30-39
40-49
50+
Fete
FCRM Cadeti 15-16
FCRM Juniori 17-18
FCRM U23 + Elite
FCRM Fete

Trasee

Concursul se desfășoară pe două trasee: unul mai lung, de 77 km, pentru participanții cu mai multă experiență și altul de 43km accesibil pentru cicliștii începători. Startul și Sosirea se va ține între satele Trebujeni şi Butuceni la o distanţa de 60 km spre nord-est de Chişinău. Ambele trasee străbat canionul prin care curge vijelios râul Răut, aşezări rupestre din această zonă, poteci turistice, păduri seculare, deasemenea, se va trece pe lângă mai multe peşteri spaţioase şi grote mai mici, săpate în pereţii stâncoşi de pe malurile râului.

Tura Scurtă:

Tura Lungă:

Forță Majoră

În cazul în care organizarea concursului este împiedicată de o forță majoră(meteo, social, politic ş.a.) care ar pune în pericol desfășurarea competiției, cursa poate fi întreruptă, anulată sau amânată pe un termen stabilit de organizatori. Ploaie, vânt slab nu sunt circumstanțele în care cursa poate fi anulată.
În cazul retragerii din cursa, taxa de participare nu va fi întoarsă.

Asigurarea participanților

Participarea la concursuri se efectuează în prezența contractului (original) pe asigurare: accident, viață și sănătate. Asigurarea participanților la concursuri se face în detrimentul organizațiilor de trimitere s-au de participanții în particular.
Participarea sportivilor se face pe propria răspundere din punct de vedere medical al acestora. Fiecare participant este responsabil de pregătirea fizică, psihică cât şi pentru aptitudinile necesare participării la o competiţie ciclistă. Pentru sportivii minori şi pentru copii este necesar acordul părinţilor. Totodată, participanţii îşi asumă întreaga responsabilitate pentru funcţionalitatea bicicletei şi a echipamentului tehnic utilizat, precum şi pentru eventualele incidente de orice natură apărute premergător, în timpul şi după încheierea cursei, la locurile de start/finish sau pe traseu.
Se recomandă participanţilor un control medical preventiv anterior participării la competiţie.